مقالات

گاز CNG چیست و چه کاربردی دارد؟

گاز CNG چیست و چه کاربردی دارد

در دهه‌های اخیر، با افزایش نگرانی‌ها درباره تغییرات آب‌و‌هوایی و آلودگی هوا، استفاده از سوخت‌هایی با آلایندگی کمتر و قابل تجدید‌پذیری بالا به‌عنوان جایگزین برای سوخت‌های فسیلی در حوزه حمل‌و‌نقل مورد توجه قرار گرفته است.
یکی از این سوخت‌های جدید، گاز CNG (Compressed Natural Gas) است که به‌عنوان جایگزین سوخت‌های بنزین و دیزل در خودروها استفاده می‌شود. شرکت سی ان جی برتر (CNG Bartar)، با سال‌ها تجربه و به کارگیری بروزترین تکنولوژی‌ها، گاز CNG با‌کیفیت و ایمنی بالا را به مشتریان ارائه می‌دهد.
در مقاله ” گاز CNG چیست؟ ” ، به بررسی گاز CNG و کاربردهای آن خواهیم پرداخت.

گاز CNG چیست؟

گاز CNG با فشرده‌سازی گاز طبیعی به‌صورت خام به‌دست می‌آید. حجمی که توسط این گاز اشغال می‌شود، کمتر از یک درصد حجمی است که گاز طبیعی در شرایط عادی اشغال می‌کند.
اصلی‌ترین ترکیب شیمیایی گاز CNG، گاز متان است. متان حتی تحت فشارهای بالاتر نیز به‌صورت گاز باقی می‌ماند، بنابراین CNG با وجود فشار psi 3600 هنوز هم به‌صورت گازی باقی می‌ماند.
گاز CNG به‌عنوان یک جایگزین سبز و سازگار با محیط‌زیست برای سوخت‌های فسیلی مانند بنزین و دیزل استفاده می‌شود. این گاز در خودروها، اتوبوس‌ها و سایر وسایل نقلیه با موتور داخل‌سوز استفاده می‌شود.

خصوصیات گاز سی ان جی (CNG)

گاز CNG یا Compressed Natural Gas یک جایگزین مناسب برای بنزین و گازوئیل است. این گاز کمترین آسیب را نسبت به سایر سوخت‌های فسیلی مانند بنزین و گازوئیل، به محیط‌زیست وارد می‌کند؛ همچنین به‌دلیل سبکی و پراکندگی بالای آن در هوا، در صورت نشت ایمنی بیشتری دارد.
گاز CNG به‌دلیل نیاز به حجم زیاد برای ذخیره‌سازی، در برخی موارد صرفه اقتصادی ندارد؛ اما در خودروها به‌دلیل تراکم کم، زمان سوخت‌گیری مجدد بسیار کوتاه است؛ بنابراین با فشرده‌سازی گاز طبیعی تا حدود 3600 psi، می‌توان به گاز CNG دست یافت. چگالی انرژی CNG حدود 42٪ گاز طبیعی مایع و 25٪ گازوئیل است. به این معنی که با حجمی یک چهارم گازوئیل، انرژی معادلی تولید می‌کند.

 

کاربردهای گاز سی ان جی (CNG)

گاز CNG در دو نوع خودرو استفاده می‌شود:

  • خودروهای بنزینی که موتور آن‌ها جهت استفاده از CNG اصلاح شده است.
  • خودروهایی که با موتور CNG سوز (OEM) ساخته شده‌اند.

هر دو دسته خودرو مزایا و معایب خاص خود را دارند. از نظر ایمنی، گاز طبیعی نسبت به بنزین ایمن‌تر است؛ زیرا گاز طبیعی در صورت حوادث و تصادفات در هوا پراکنده می‌شود، در حالی که بنزین روی زمین حوضچه‌های قابل اشتعال ایجاد می‌کند که ممکن است به آتش‌سوزی منجر شود.
همچنین مخزن‌های ذخیره گاز CNG نسبت به مخزن‌های سوخت بنزینی محکم‌تر هستند. طراحی این مخازن نیازمند اجرای تست‌های ایمنی شدیدی مانند تست حرارتی، فشار بالا، تیراندازی و برخورد شدید است.
چگالی انرژی گاز CNG برابر با ۳۳٫۱ لیتر بنزین و ۲۲٫۱ لیتر گازوئیل است. به‌عبارت دیگر، یک کیلوگرم گاز CNG حجمی معادل یک چهارم بنزین و حدود یک سوم گازوئیل را تولید می‌کند.

سخن پایانی

گاز CNG‌ یک جایگزین سبز و سازگار با محیط‌زیست برای سوخت‌های فسیلی مانند بنزین و گازوئیل، کاربردهای متعددی دارد. این گاز با ایمنی بیشتر و آسیب کمتر به محیط زیست، در خودروهای بنزینی و خودروهایی که با موتور CNG سوز ساخته شده‌اند، استفاده می‌شود.
استفاده از گاز CNG باعث کاهش آلودگی هوا، کاهش انتشار گازهای گلخانه‌ای و بهبود کیفیت هوا می‌شود؛ علاوه‌بر‌این، استفاده از CNG در خودروها باعث صرفه‌جویی در هزینه سوخت، کاهش وابستگی به سوخت‌های فسیلی و افزایش پایداری انرژی می‌شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *